Drej til højre – nej, den anden højre!

Jeg er højrehåndet. Det vil sige, at min venstre hjernehalvdel er dominerende. Den står for logik.
Jeg er også kreativ. Det betyder, at min højre hjernehalvdel dominerer.
Kommer de så op at slås? Bliver jeg så fuldstændig ulogisk tænkende, hvis min højre hjernehalvdel vinder?
Har den mon allerede vundet?!

crazy-829178_960_720Og hvorfor er det så lige, at man er bedre venner med den ene hånd end den anden?
Det har jeg lige læst om på videnskab.dk, og jeg VED I bare sidder på nåle for at høre om det.
Det kommer her:

Papegøjers øjne sidder på siden af hovedet. Derfor er de nødt til at dreje hovedet for at se, hvor de sætter fødderne.
Forskere har fundet ud af, at højrehåndede (eller – fodede) papegøjer drejer hovedet mod venstre, når de griber ud efter noget, mens venstrefodede papegøjer drejer hovedet mod højre.
De (forskerne) mener, at det kan være forklaringen på, at mennesker har udviklet præferencer for den ene hånd frem for den anden: Hvis vores øjne har siddet ude på siden, har vi nemlig været nødt til at vælge favorithånd, fordi vi ikke kunne se dem begge to på én gang.
Picasso ville være enig, tror jeg. Gad vide om han tænkte over det?

picasso-151395_960_720

Jeg synes det kunne være mega cool at have sidestillede øjne. Så kunne jeg kigge i to retninger på én gang.
Så behøvede jeg ikke at dreje hovedet for at se mig for, når jeg gik over vejen (kun hvis jeg ville se hvor jeg satte min fod (højre fod, drej til venstre).
Jeg er nu ikke sikker på, at det ville øge trafiksikkerheden. Det virker i hvert fald ikke specielt godt for fasaner. Men kunne det være fordi de er højre/venstre-konfuse (altså ikke kan kende forskel), og derfor drejer hovedet den forkerte vej, når de går ud på vejen? Så falder de over deres egne ben og ligger dér og roder, når der kommer biler.

Eller er det fordi, som jeg har læst i en anden artikel fra samme sted, at man opfatter ting, der kommer fra læseretningen som større trusler end dem, der kommer fra den anden side? For en almindelig dansker, ville ting fra venstre opfattes som en større trussel end dem fra højre – det giver jo total mening, for biler i vejbanen tættest på, kommer jo som regel fra venstre. For en araber ville det være omvendt. For fasaner, der oprindelig kommer fra Asien, hvor man læser oppefra og ned, er frygten for at få et fly i hovedet måske større end frygten for biler? Og hvis man glor op i luften, når man skal over vejen, er risikoen for at blive kørt over altså stor. Uanset om ens øjne er sidestillede eller ej.

Måske er det bedst, at mine øjne bliver hvor de er. Både fordi jeg er højre/venstre-konfus, og derfor ville få et koordinationsproblem til fare for mig selv og mine omgivelser. Og fordi livet ville blive meget mere besværligt, hvis jeg fik hold i nakken med sidestillede øjne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.